Julafton












Min uppgift

På jul så är det min uppgift att plocka fram all frukt och lägga på fatet. Älskar fruktfatet vi har på jul! Litchi och Sharon är mina favoriter. Utan litchi hade det fattats något så det måste finnas! 





God jul

Igår var det uppesittarkväll med bingo lotto som gällde, vissa traditioner måste vi ju hålla på! Men jag kan ju erkänna att det inte är det bästa programmet som man kan titta på. Idag ska vi njuta och umgås med nära och kära, äta massa god mat, leka lekar, spela spel och ha det massa mysigt! Hoppas alla där ute får en trevlig julafton, god jul!





 

farmor Ruths mandelmusslor

Idag har jag, för första gången, försökt mig på att baka mandelmusslor. Farmor Ruths mandelmusslor! Det är dem kakorna som jag kommer ihåg från när jag var liten, mina favoriter som farmor Ruth bakade, med grädde och sylt på! Farmor Ruth var inte min farmor som det kanske låter som utan det va mammas farmor men vi sa alla farmor Ruth till henne. Jag har villat baka dessa kakor i flera år men det har aldrig blivit av. Nu har jag i alla fall fått formar av mamma så detta var inte sista gången jag bakade mandelmusslor!





torsdagsbak

Jag höll nästa på att glömma baka, illa hade det varit! Imorgon så är det ju mys som gäller på jobbet. Vi ska byta klappar, dricka kaffe och då måste vi ju såklart ha något gott att tugga på med! Så denna veckan blir det kardemummamuffins med lite äpple och kanel-gojs. Lämnar några utan för mamma är allergisk mot kanel och jag är ganska så snäll. Kanske får vi har lite muffinsfika när hon kommer imrogon!
 
 

Fuskar lite

Ja, vi kommer ju inte hinna ha tänt det fjärde ljuset något alls nästan. Därför har jag tänt det redan idag, älskar levande ljus så vad spelar det för roll. Tar man bort siffrorna så är det ju vilka ljus som helst. Mysigt är det i alla fall. Satte på lite kaffe sedan fick jag frågan från min syster om jag vill läsa igenom hennes novell. Så klart jag ville det! Men jag glömde av kaffet och eftersom det var så lite blev det ogott ganska fort på den varma plattan, vad gör det? Var trevligare att läsa systers novell än att dricka kaffe i alla fall! Kanske ska festa till det med lite glögg nu istället, det är ju väldigt gott det med!
 
 

ugglor

Idag fick en ljusslinga med små ugglor följa med hem. Tycker den gör sig jätte bra i hörnet här i vardagsrummet. Jag tycker att ugglor är väldigt trevliga i inredning, vet att det är ganska populärt nu för tiden men än så länge så har vi bara en lite silver uggla och ljusslingan. Kanske blir fler, vem vet! Imorgon är det äntligen fredag, som jag längtat. Mamma kommer på besök, skolan slutar och det är lov! Ser fram mot en riktigt trevlig och mysig jul, ja jag längtar faktiskt. Lite konstig känsla, jag som alltid varit väldigt anti jul. Men detta året kanske det är annorlunda på grund av att vi inte haft det juligt alls fram tills nu, har knappt hört några julsånge och vi har inte en massa julpyssel här hemma. Det är nog så här jag vill ha det, vänta med allt det "juliga" tills det faktiskt är jul!
 
Den fina lådan som dem små ugglorna var förpackade i blev perfekt förvaring till värmeljus och tändstickor!
Jag trodde jag skulle till vårdcentralen idag men jag hade visst tagit fel på dag, så himla dumt. Hade tiden igår så jag missade den helt med andra ord, jaja, det är väl sådant som händer. Bättre lycka nästa gång.

Bara torsdag och fredag kvar

Sedan är det lov, ska bli skönt med lite ledigt, träffa familj(erna) och bara ha det skönt! Jag längtar, mamma kommer på fredag, jippi! Imorgon ska det jobbas, städas, tvättas, gå till vårdcentralen och börja packa. Ska göra ett spriometritest, spännande. Nej inte direkt, det är ett andningstest som görs när man har astma, om någon undrade. Men å andra sidan, när det finns mycket att göra så går ju tiden fort! Baka måste jag ju med, så vi kan ha mys på jobbet på fredag. Vi ska byra små klappar med, ska bli mysig! Men visst känns det lite fel med blåst, grått och regnigt väder så här bara några dagar innan jul och så ska det tydligen fortsätta.
 
 
 

english tea shop

Detta te fick följa med hem från Olsons skafferi i lördags, riktigt gott var det med! Så nu sitter jag och njuter av mitt te och titar på den brittiska miniserien som går på tv4. Trodde den skulle vara lite mer spännande men det kanske kommer. Ska inte döma den än!
 
 

Jullunch

Först skulle jullunchen på skolan vara på fredag, sedan torsdag, sedan onsdag och när jag kom dit imorse så visade sig att den visst var idag. Besök fick vi med som hade med sig paket till oss. Ett plus med att jobba för ett bemanningsföretag där 3 olika är inblandade? skulle kunna vara att få julklapp från alla. Idag fick vi en fin jutesäck fylld med spännande choklad. Mest nyfiken är jag på den med Baileys i!
 
 

Olsons skafferi

Olsons skafferi, en jätte mysig liten italiensk restaurang och god mat har dem. Jag åt fisk, och det var nog den godaste fisk jag ätit på väldigt länge. Till och med brysselkålen som fanns på tallriken var god! Dit går jag väldigt gärna fler gånger och äter. Oliver och chokladsufflé med hasselnötsglass blev det med. Ja en massa gott både att äta och att dricka blev det under kvällen! Fantastiska Micke som planerade detta så himla fint, är så glad att jag har honom. Den bästa är han!
 
 

Alice i underlandet

Ja, i lördags så var vi i stan nästa hela dagen. Först gick vi runt, kikade i affärer och fikade. Sedan blev det dags att gå till teatern, där vi såg Alice i underlandet. Det är väldigt trevligt att gå på teater, lite annorlunda. Dem va jätte duktiga och det var väldigt roligt att se den teatern, jag gillar Alice i underlandet väldigt mycket, måste se filmen snart igen! Efter teatern gick vi till en jätte mysig lite restaurang som Micke hade valt ut till oss. Där blev det massa god dricka och mat! Vi fick även med oss olivolja, passionfruktscurd, balsamicoglaze med jordgubb och te! Vi hade en riktigt trevlig dag med andra ord!
 
 
 

Måndag

Ja då var det dags att jobba igen efter en helt fantastisk helg tillsammans med en av mina fina systrar! Jag är så nöjd med helgen och det mycket tack vare min fina älskling som gav oss en toppanlördag! Och jag hoppas denna veckan går fort för sedan är det dags att åka "hem" till Göteborg över julen, mys! 




Lussebullebak

I fredags kom lillasyster på besök, efter att ha mött upp med henne vi tågstationen så begav vi oss hem för lite mellanmål. Sedan satte vi igång, vi hade ju planerat att baka lussebullar och det gjorde vi också. Mysigt var det! Jag lyckades även bränna vid köttgrytan som skulle vart middagen men istället fick jag snabbt steka lite lax till dem istället. Min gryta med soyabitar i blev väldigt god så det va himla synd att deras köttgryta blev oätlig!
 
 
 
 

Tosdagsmys

Äsklingen är sjuk så vi myser till det lite med varm choklad men inte vilken varm choklad som helst. Utan en kryddig och julig variant med Baileys, espresson, kardemumma och kanel i. Dessutom är den gjord på riktig choklad och inte kakao! Receptet hittade jag hos made by mary.
 
 

Kolakakor och pepparkaka

Denna vecka ändrar jag min bakdag till idag istället! Börjar sent på fredag så det passar bättre med "fredagsmys" imorgon torsdag istället! Har blivit väldigt mycket muffins och det finns ju faktiskt annat att baka! Så jag sökte helt enkelt på småkakor och hittade ert recept på kolakakor med pepparkakskrydda i och det passar ju perfekt! Kolakakor är ju så himla gott och hur enkelt som helst att baka. Och i dessa tider, vad passar inte bättre än att ha pepparkakskrydda i baket!? Har smakat ett litet hörn och det verkar väldigt lovande! Hoppas dem blir uppskattade imorgon!







Sessa

Hon hittade sin plats med en gång!
 
 

Chokladkalender

Fick en chokladkalender med belgisk choklad idag av rektorn, så snällt tycker jag! Det är första gången jag har en chokladkalender med vettig choklad i istället för den där söta mjölchokladen som är i dem vanliga, aldrig tyckt att dem va goda. Efter jobbet så åkte vi i väg en sväng, åt lite mat och kikade i affärer. Vi köpte en fårfäll, ja en låtsas inte en riktig, att ha i soffan och kanske kommer Sessa tycka om att ligga på den. Vi hittade den på Rusta. Har länge villat ha en sådan till soffan men det har inte blivit av. Nu har vi i alla fall en. Där va en jätte mysig filt med, ångrar att jag inte köpte den så får kanske ta en sväng dit igen.
 
 

Grekiskt

Idag testade vi lite grekisk mat på Väla. Pommesen kunde varit mer friterad och calamaresen mindre men annars var det väl ganska bra. Tzatzikin va väldigt god, det är ju så gott och så enkelt! Borde göra det hemma oftare. 





Stjärna

 

Frukost

Drack Espresso House's vinter latte, eller tomte latte eller vad den nu heter för ett tag sedan. Tror det va kanel, kardemumma och grädde  den, eller ja, grädden va ju på. Så imorse tänkte jag prova en egen variant. Men min blev med espresso, kanel, kardemumma och skummad soya. Kanske inte den godaste latten jag druckit men helt okej. Blev ingen städning igår så får nog ta tag i det idag istället, ska försöka i alla fall!
 
 

Lördagsmys

På med pyjamasen, mysiga tofflor och fram med lite ädelost, pepparkakor och äppelglögg! Jag älskar äppelglögg, tycker det är mycket godare än vanlig och dessa pepparkakorna är nog bland dem godaste man kan köpa! Så nu blir det lördagsmys här hemma, hoppas ni har en mysig lördag!
 
 

I den vita påsen

 
 

Isgata

Vi har varit ute och skuttat lite på gården. Tänkte passa på innan all snön rann bort men så var det ju inte. Har blivit riktigt kallt ute och det snöar igen. Det innebär att alla gator är som isbanor, livsfarligt att gå där ute. Hittade bara en trottoar på vägen som va sandad. 









Dagens projekt

I denna var det från början 8 fina ölflaskor, dem som nu är fyllda med vår hemmagjorda glögg och "trälådan" har fått bli ett tidningsställ. Har länge tänkt att den ska målas vit men inte riktigt kommit dit. Men idag tog jag tag i saken och första lagret är målat!
 
 
 

Snö

Vaknade upp till snö som vräkte ner, hade inte väntat mig att det skulle vara vitt ute när jag vaknade. Men det finns i alla fall en här hemma som älskar snön och är överlycklig att den är här. Sessa skuttade runt när vi var ute på morgonpromenad, snö är nog bland det bästa hon vet! I dag skulle det behövas städas här hemma, får se om det blir så eller inte. Fördelen med att torka tvätten i lägenheten är ju i alla fall att allt redan hänger på galgar så i dag är det bara till att hänga in allt i garderoberna, smidigt!
 
 
 

I den vita påsen

Jag köpte två saker idag och det första är ett halsband, det syns inte riktigt på bilden men det är silverfärgat.
 
 

Tvättider

Jag blir så trött. Kommer ner och ska hänga upp min tvätt men då är båda torkrummen upptagna. Så tröttsamt, där står jag med två maskiner blöt tvätt och kan inte hänga upp dem! Väntade ett bra tag i hopp om att någon skulle komma men tillslut gav jag upp. Fick hänga alla kläder här uppe i lägenheten istället. Nu ska bara tvätten i torktumlaren bli torr sen kan jag glömma denna jobbiga tvättdag! 
 



Stormen Sven

Han gjorde så att halva skolan stannade hemma idag, därför hade vi en ganska lugn fredag och dem som va där va så nöjda att dem fick fler än en hamburgare! Inna jag åkte hem så tog jag en sväng på stan, hittade något på Gina tricot, visar senare eller i morgon vad det är. Nu ska jag gå ner och ta hand om tvätten!
 
 

Torsdagsbak

Ja, idag blev det som jag tidigare skrev pepparkakscupcakes. Har precis tagit ut dem ur ugen, så måste ju provsmaka sedan när dem svalnat lite. Ska såklart göra frostingen till dem sedan med, är nog lättast att ta med lite i en spritspåse till jobbet imorgon tror jag. Eftersom jag gjorde ganska stora cupcakes så blir dem ganska svåra att transportera skulle jag tro.
 
 
 

Skitväder

Sitter på bussen, på väg hem efter att ha köpt min sista julklapp. Känns så skönt att vara klar! Utanför öser regnet ner, det blåser som tusan och kallt är det. Sessa kommer älska att gå ut i detta väder, eller inte, usch. Jag som hade tänkt att cykla till jobbet imorgon nu när förkylningen har lugnat ner sig en aning men inte om detta vädret består, då får det bli buss imorgon med. Det är ju trotts allt fredag! Så nu ikväll, eftersom det är torsdag så väntas bakning. Tänkte mig pepparkakscupcakes som jag hittade på Roy Fares blogg! Mums låter det i alla fall. Han la nyss ut en rulltårta med peppakakskrydda och lingon, hur gott låter inte det!? Måste testa en dag, kanske nu till helgen! 





Paket

Ikväll så har det blivit lite julklappsinslagning. Gick förbi Lagerhaus på vägen hem och hittade en julklapp till farmor så nu är det bara en klapp kvar och jag vet precis vad det ska vara. Känns ganska skönt faktiskt, många som knappt börjat med sina julklappar så är vi nästa hel klara! Tror jag ska gå och lägga mig och läsa, läste äntligen ut min bok igår. En av Nessers böcker, dem är ganska sega men samtidigt ganska bra. Den förra boken av Nesser jag läste tog nog över 6 månader att läsa ut. Nu ska jag testa en av Anna Janssons (har jag för mig) böcker om Maria Wern, har ju sett dem på tv men aldrig läst. Så jag kryper nog ner i sängen med boken nu!
 
 

Förkylningstider

"Nej, jag blir aldrig sjuk" brukar jag säga.. Men nu är jag där i alla fall som så många andra just nu! Är ju så himla trist att vara förkyld men jag gör mitt bästa för att mota bort förkylningen. Kan jang, nässpray och avkok på ingefära med lite honung och citron i är saker jag tar till nu. Vi köpte vicks nässpray, ganska spännande. Det känns nästan som att spraya näsan med halstabletter! Fungerar gör den också och det är ju en fördel!
 
 
 

fina mamma

Varje år kommer det ett kuvert med posten kring första advent från min fina mamma. En liten present, det sitter nog kvar sedan vi var barn och hade paketkalender! Jag blir i alla fall himla glad när det där kuvertet dyker upp!
 
 
Har pysslat lite idag med, en tavla blev det som fick hänga ovanför soffan. Tänk vad fint man kan göra med tyg, skiva och en häftpistol. Så jag undrar lite varför vi aldrig gjort detta tidigare? Jag blev i alla fall ganska nöjd med björnkarna och pippifåglarna på tavlan! Men min upphängningslösning är nog inte den bästa så jag är lite rädd att tavlan ska dunsa ner i golvet, hoppas ju dock att den håller sig kvar på väggen!